VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers schrikken van winstwaarschuwing Danone

De tweede helft van het jaar zou goed nieuws brengen voor voedingsbedrijven. Unilever beloofde zelfs hogere marges. Geen wonder dat de winstwaarschuwing van Danone als een schok kwam voor beleggers.

Het nieuws dat Danone te maken krijgt met afkalvende marges zorgt voor achterblijvende koersen bij voeding- en drankbedrijven.

Oplopende grondstofkosten en een rap verslechterend consumentenvertrouwen in Zuid-Europa zorgen voor schrik bij beleggers.

Het zou geen grote verrassing mogen zijn voor beleggers dat de depressie in Zuid-Europa impact moet hebben op marges van consumentenbedrijven.

Toch was een fikse tegenvaller nodig van een grootmacht om beleggers de ogen te openen.

Danone, de Franse verkoper van yoghurt, babyvoeding en water, is de boodschapper. Beleggers reageren geschrokken op het bericht dat de winstgevendheid dit jaar een pak lager uit zal vallen dan in 2011.

Niet alleen het aandeel Danone stond door het bericht onder druk. Beleggers twijfelen of andere Europese voeding- en drankbedrijven als Unilever, Nestlé, Heineken en AB InBev nu ook niet in de problemen komen.

Tot nu toe hielden beleggers al rekening met weinig spectaculaire tweede kwartaalresultaten, maar werd aangenomen dat de ondernemingen de resultaten het derde en vierde kwartaal weer konden opkrikken door de prijzen te verhogen en wellicht weer meer te verkopen door slimme marketing en productinnovaties.

Unilever bijvoorbeeld stelde aan het begin van het jaar zwart op wit dat de marges in 2012 omhoog konden, vooral gedreven door de tweede helft van het jaar.

Unilevers topman Paul Polman liet bij de presentatie van de eerste kwartaalresultaten optekenen dat het concern wel last heeft van de macro-economische situatie en ook van de hogere grondstofkosten, maar dat een verbetering van de brutowinstmarge voor het heel 2012 mogelijk is.

Grondstoffen déjà vu
De topman van Unilever liet het woord ‘grondstoffen' in het eerste kwartaal dus al vallen. Danone waarschuwt hier nu concreet voor. Het Franse bedrijf stelt dat de inputkosten sterker zijn gestegen dan verwacht.

Daarmee is meteen duidelijk dat de algehele trend in grondstofkosten weinig zegt voor de resultaten van individuele bedrijven.

De RICI index, een mandje van grondstoffen als olie, mais, graan en koffie, is sinds eind 2011 fors gedaald. Maar voor Danone is onder andere de suikerprijs belangrijk en die is in een paar weken tijd substantieel geklommen.

Het is afwachten of het bericht van Danone een incident is of het startschot van een trend die mogelijk ook het Nederlandse bedrijfsleven opnieuw hard kan raken.